- Otto Tunturi
Hakukonemonopolin optimointi

Google on yksi maailman suurimmista ja vaikutusvaltaisimmista yrityksistä maailmassa. Ehkä jopa vaikutusvaltaisin, sillä heillä on monopoli internetin hakukoneissa. Yrityksestä on jopa muodostunut verbi "googlettaa", koska se on lähes ainoa hakukone mitä käytetään. Kaikki ovat vain hyväksyneet tämän faktan. Googlen hakukoneessa on paljon verkkosivuja ja yrityksiä ketkä kilpailevat Googlen hakukoneen kärkipaikasta tietyissä hakusanoissa. Onko kilpailua jopa niin paljon, että pienten ja keskisuurten yritysten ei ole enää järkevää laittaa resurssejaan Googlen SEO-kilpailuun?
SEO-kilpailu
SEO eli Search engine optimation, tarkoittaa kuinka korkealla verkkosivusi näkyy hakukoneessa eli Googlessa. Hakukoneoptimontiin vaikuttaa moni asia. Verkkosivuille kuuluu valita avainsanoja, (Keywords) jotka liittyvät yritykseen ja siihen mitä he myyvät tai tarjoavat.
Googlen hakukone monopolissa on hyviä ja huonoja puolia yrityksille. Hyvä puoli on se, ettei tarvitse käyttää resursseja muiden hakukoneiden optimointiin kuin googlen. Huono puoli on kilpailu. Kaikki yritykset yrittävät saada oman verkkosivunsa Googlen hakukoneen ylimmäksi vaihtoehdoksi ilman, että heidän tarvitsee maksaa Googlelle mainonnasta. Mutta onko kilpailua liikaa? Vastaus on kyllä. Mutta vain joissain hakusanoissa. Pienen yrityksen ei kannata lähteä kilpailemaan eniten googlatuista hakusanoista, vaan tämän kannattaa lähteä kilpailemaan monisanaisista (lauseista) hakusanoina. Moni saattaa kirjoittaa Googleen esimerkiksi "Espoon paras kampaaja". Tällaisista hakusanoista kannattaa ja pitääkin kilpailla.
Miten kilpailla hakukoneessa?
Ensimmäisenä täytyy muistaa, että Googlen tekoäly on yksi maailman parhaista ja se laskee ja lukee kaiken mitä sivuillasi tapahtuu. Kuinka kauan kukin vierailija viettää aikaa sivuilla. Meneekö hän vain etusivulle vai jatkaako matkaa muillekkin sivuille. Google haluaa tarjota mahdollisimman hyvää palvelua sen käyttäjille, eli ihmisille ketkä etsivät sieltä tietoa hakusanoilla. Google näin palkitsee sivuja, joissa asiakkaat viihtyvät tultuaan sinne tietyllä hakusanalla. Google näin olettaa, että tämä sivusto liittyy vahvasti kyseiseen hakusanaan.
Pelkästään sillä, että ihmiset klikkailevat ja viettävät aikaa sivullasi ei riitä saavuttamaan Googlen ykköspaikkaa parhaimmilla avainsanoilla. Siihen vaikuttavat myös verkkosivujen sisältö ja takalinkkien määrä sekä laatu. Verkkosivujen sisältöä kuuluu päivittää ja sitä tulisi lisätä usein. Sisällössä tulisi käyttää paljon avainsanoja ja siihen liittyviä aiheita. Blogitekstit ovat hyvä keino tämän toteuttamiseen. Juuri tällainen blogi, mitä juuri luet toimii hyvin Googlen hakukone kilpailussa. Takalinkit ovat linkkejä, jotka johtavat verkkosivulle jostain muusta verkkosivusta. Takalinkkien kanssa kilpailu on hyvin vaikeaa, koska takalinkkien pitää olla laadukkaita. Ei vain riitä, että ostaa takalinkkejä joltain kolmannelta osapuolelta. Ostetut takalinkit eivät toimi samalla tavalla kuin laadukkaat sellaiset. Takalinkkejä on hyvä kerätä ja yrittää saada, mutta niitä on itse hankala rakentaa varsinkaan lyhyellä aikavälillä.